Οι μαθητές του Ε1 αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα δικά τους επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων με αφορμή μία συζήτηση περί φιλίας και παιχνιδιών μεταξύ φίλων. Έτσι, άλλοι σε ομάδες και άλλοι ατομικά, ξεκίνησαν την υλοποίηση των παιχνιδιών με ερωτήσεις γνώσεων σχετικές με την ύλη των μαθημάτων της τάξης.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο μαθητής Σταύρος Κουτζόγλου δημιούργησε το παιχνίδι «Το έξυπνο φιδάκι» με ερωτήσεις που αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Μέσα από την εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα, οι μαθητές του Β2 σε ρόλο «μικρών μαγείρων» αποκτούν δεξιότητες ζωής ( Life skills) που τους καθιστούν ικανούς να ανταπεξέλθουν σε καθημερινά ζητήματα της διατροφής τους και να αυτοεξυπηρετούνται στο κομμάτι αυτό . Επιπλέον, οι μαθητές γίνονται ερευνητές προφορικής ιστορίας «Μαγειρεύουν ιστορίες, συναισθήματα μνήμες και μυρωδιές».

Η διατροφή των μαθητών μας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί διαρκώς καθώς επηρεάζει άμεσα την υγεία τους και την σχολική τους απόδοση. Η σωστή διατροφή του παιδιού το βοηθάει να ανταπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμά του και συνδέεται και με τη σχολική του απόδοση και την ανάπτυξή του.

Το σκεπτικό μας

Το κυνήγι θησαυρού ξεκίνησε με τη δήλωση συμμετοχής από τις ομάδες (1 ομάδα κάθε τμήμα της Δ΄ Ε΄ και Στ΄ τάξης, σύνολο 9 ομάδες). Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, πήραν και το βιβλίο «Ο ραφτάκος των λέξεων», του Αντώνη Παπαθεοδώρου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η πρώτη δοκιμασία, πριν την έναρξη του κυνηγιού, ήταν να ράψουν το δικό τους γράμμα. Ένα γράμμα για την κάθε ομάδα, από τη λέξη ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Τα τρία Σ τα κράτησαν οι δάσκαλοι των τάξεων, ένα Σ για κάθε τάξη.

Την Πέμπτη, οι ομάδες επέστρεψαν τα γράμματα τους κεντημένα με νήμα και διακοσμημένα με κουμπιά πανάκια, … οι οργανωτές τα πήραν και τα έραψαν μεταξύ τους και σχημάτισαν τη λέξη ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, που ήταν και ο θησαυρός του κυνηγιού.

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας οι μαθητές/τριες του Ε1 κατασκεύασαν μουσικά όργανα από διάφορα υλικά (ανακυκλώσιμα και μη) και τα παρουσίασαν στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκε σχετική έκθεση στην αίθουσα του Ε1 την οποία επισκέφτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου. Οι μαθητές-κατασκευαστές ενημέρωναν τους επισκέπτες για τα υλικά που χρησιμοποίησαν και τον τρόπο κατασκευής των οργάνων τους.

 

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες

Το ΕΔΙΒΕΑ του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη διοργανώνει το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2018» με στόχο την ανάπτυξη της συνεργατικής μάθησης αξιοποιώντας τις τεχνολογίες σύγχρονης μετάδοσης και ιδιαίτερα τις τηλεδιασκέψεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος  «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2018» 300 περίπου μαθητές και 24 εκπαιδευτικοί από 20 δημοτικά σχολεία συνεργάζονται από απόσταση με στόχο τη διερεύνηση και τη συνεργατική οικοδόμηση των γνώσεών τους σε θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή πλοήγηση και τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Για το σχολικό έτος 2017-2018 το θέμα του προγράμματος είναι «Ο Οδυσσέας στη Χώρα του Διαδικτύου» και το σχολείο μας θα συμμετέχει στις τηλεδιασκέψεις με το τμήμα Ε1 και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Γάκη Ειρήνη σε συνεργασία με τo τμήμα ΣΤ2 του Δημοτικού Σχολείου Άδελε και υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Βαρελά Δημήτρη.

συνεχίζεται .....