Τη μέρα αυτή, το 1989, υπογράφτηκε από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση αυτή είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κανόνας για τα δικαιώματα, που όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως πρέπει να απολαμβάνουν. Δικαιώματα στην υγεία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία,

δικαιώματα στην έκφραση γνώμης, στην πληροφόρηση, στην προστασία από διακρίσεις, στην κακοποίηση, στην εκμετάλλευση κ.λπ. αποτελούν τα κύρια άρθρα της Σύμβασης.

 Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα,

εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τον δάσκαλο της μουσικής μας κ. Μπάμπη Γαϊτανάκη θα παρακολουθήσαν και μέρος από το ντοκυμαντέρ του Εξάντα:EL SISTEMA - ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΖΩΕΣ

 

 

 

 

Πρόσκληση:


"Το 1975 στη Βενεζουέλα ένας μαέστρος ξεκίνησε το El Sistema με στόχο να ενταξει σε ορχήστρα κλασικής μουσικής 11 φτωχόπαιδα που θα κατέληγαν σε συμμορίες. Σήμερα στα 285 μουσικά σχολεία αυτού του αλλιώτικου σύστηματος φοιτούν 370.000 μαθητές

Ενα απόγευμα του 1975, σ’ ένα γκαράζ του Καράκας της Βενεζουέλας, ο 36χρονος τότε καθηγητής μουσικής και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου ξεκίνησε μια σταυροφορία που φαινόταν απολύτως ουτοπική. Να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί από τη φτώχεια τους δρόμους και την εγκληματικότητα, μαθαίνοντάς τους δωρεάν, κλασική μουσική και κάνοντάς τα μέλη μιας κλασικής συμφωνικής ορχήστρας.

«Τίποτα σαν την πρώτη πρόβα» αναπολεί ο μαέστρος Αμπρέου, 74 ετών σήμερα. «Είναι η στιγμή που θυμάμαι με μεγαλύτερο πάθος. Τα υπόλοιπα ήταν μια μεγάλη καθημερινή συγκίνηση».

Σε εκείνη την πρώτη πρόβα ήρθαν μόλις 11 παιδιά. Ομως ο σπόρος είχε πέσει ήδη στο χώμα, γεννώντας αυτό που θα έμενε παγκοσμίως γνωστό ως El Sistema (Το Σύστημα). Ενα όργανο παιδείας αλλά και ταυτόχρονα ένα όπλο κατά της φτώχειας. Ενα εργαλείο κοινωνικής αλλαγής. Μια απόπειρα να αλλάξει ο κόσμος μέσω της μουσικής!

"Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Φτώχεια είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας. Η μουσική, το να είσαι πρωταγωνιστής σε μια ορχήστρα, το να παίζεις, να τραγουδάς, δημιουργεί στο παιδί μια αυτοεκτίμηση, μια υγιή και ωραία περηφάνια που το βγάζει από τη φτώχεια. Γιατί το παιδί, με το που παίρνει το μουσικό του όργανο, παύει αμέσως να είναι φτωχό. Ενα παιδί με ένα βιολί δεν είναι φτωχό! Γιατί το βιολί το οδηγεί σε έναν δρόμο αυξανόμενου πνευματικού πλούτου. Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, Ιδρυτής του El Sistema"

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στους παρακάτω συνδέσμους.

Η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού
- Συνήγορος του Πολίτη “Δικαιώματα του παιδιού”
- Η Καθημερινή “Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού”
- UNICEF “Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού”
- UNICEF “Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2006 – 07″
- UNICEF “Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους”
Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
Δικτυακός τόπος της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- Διεθνής Αμνηστία “Παιδιά στρατιώτες”
- Wikipedia “Children’s rights movement”
Child Rights Information Network (CRIN)
- Συνήγορος του Παιδιού “Αφίσες για τα δικαιώματα του παιδιού”