Ο νέος ανανεωμένος διαδικτυακός τόπος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, έχει ως στόχο την καθημερινή ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και του ευρύτερου κοινού για τις πρωτοβουλίες, τις δημιουργίες και τις δράσεις του σχολείου μας.

Απλό σε σχεδιασμό αλλά και σε χρήση, μπορεί να είναι πιο φιλικό και ταυτόχρονα πληροφοριακό, με δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με μαθητές και ενήλικες.

Για όποιες παρατηρήσεις ή ακόμα και προτάσεις για βελτίωση του διαδικτυακού μας τόπου, τυχόν απορίες ή αστοχίες και πιθανόν ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ΕΔΩ.

Ο διαδικτυακός τόπος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε (σε συνεργασία με τον κ. Μιχάλη Δεληγιάννη, εθελοντή γονέα του σχολείου μας) και ενημερώνεται καθημερινά από τον κ. Αλέκο Πεδιαδίτη, Δ/ντή του σχολείου.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελεί ιδιοκτησία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για την ενημέρωσή τους. Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου της ιστοσελίδας για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.

Επιπρόσθετα, τηρείται ο παρακάτω κώδικας δεοντολογίας* με στόχο την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των δομών του Υπουργείου μας:

 

-  Αποφυγή δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών όπως: Στοιχεία επικοινωνίας (φυσικά ή ηλεκτρονικά), οικογενειακή κατάσταση και προσωπικά ενδιαφέροντα, δεδομένα που αφορούν τη φυλετική, εθνική ή εθνοτική προέλευση, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις και γενικώς ό, τι συμπεριλαμβάνεται στα οριζόμενα ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ευαίσθητα δεδομένα στο άρθρο 2 του Ν. 2472/1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

-    Αποφυγή δημοσιοποίησης «ευαίσθητου» περιεχομένου, όπως σοβινιστικών ή άλλων απόψεων και κάθε είδους άμεσων ιδεολογικοπολιτικών πεποιθήσεων.

-   Μη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών που θίγουν την κοινωνική, φυλετική ή εθνοτική προέλευση μαθητών & εκπαιδευτικών.

-   Μη χρησιμοποίηση υβριστικής γλώσσας και αποφυγή χρήσης εννοιών ή λέξεων με προσβλητικό ή έντονα αξιολογικό περιεχόμενο (πολιτικά ορθός λόγος)

-   Μη χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων ή σχεδίων με προσβλητικό περιεχόμενο.

-   Αποφυγή περιεχομένου που να «φωτογραφίζει» ή να κρίνει δημόσια πρόσωπα, θεσμούς ή φορείς.

-   Αξιοποίηση μόνο εκείνων των πληροφοριών που μπορεί να ταυτοποιηθεί ο συντάκτης τους και να ελεγχθεί η εγκυρότητά τους (στοιχεία συγγραφέων- συντακτών, βιβλιογραφικές αναφορές, προέλευση υλικού διαδικτύου κ.λπ.).

-   Μη τοποθέτηση εξωτερικών υπερδεσμών και διαφημιστικών εικονιδίων που προωθούν ή διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες προσφερόμενες από εμπορικές εταιρείες, πέραν εκείνων που η χρήση τους κρίνεται επωφελής ή απαραίτητη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των διαδικτυακών εφαρμογών του σχολείου και υπό την προϋπόθεση αυτές να παρέχονται στους χρήστες τους δωρεάν και χωρίς κανενός είδους δέσμευση ή απαίτηση ταυτοποίησης των στοιχείων του χρήστη.

-    Μη τοποθέτηση εξωτερικών υπερδεσμών σε υπηρεσίες όπως «δωμάτια συνομιλίας» (chat rooms), παρά μόνο σε ιστολόγια, εκπαιδευτικές ή προσωπικές ιστοσελίδες που το περιεχόμενό τους κρίνεται επωφελές και κατάλληλο και η εγκυρότητά τους μπορεί να εξακριβωθεί.

-    Ειδικά για το θέμα της χρήσης φωτογραφιών που απεικονίζουν πρόσωπα ή περιστατικά της σχολικής ζωής καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε η επιλογή των φωτογραφιών να είναι γενικού πλάνου ή ομάδας μαθητών και κατά τρόπο που να μην απεικονίζονται ξεκάθαρα (ατομικές φωτογραφίες) ούτε να ταυτοποιούνται τα εικονιζόμενα πρόσωπα (να μη συνοδεύονται από λεζάντες με προσωπικές πληροφορίες). Για να απεικονιστεί κάποιο ανήλικο πρόσωπο σε φωτογραφία θα πρέπει ο γονέας του παιδιού να έχει υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση. Για κάθε περίπτωση που τα εικονιζόμενα πρόσωπα επιθυμούν την απαλοιφή τους από τη φωτογραφική σύνθεση, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τη διεύθυνση του σχολείου για την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους (θάμπωμα) ή την ολοκληρωτική διαγραφή της φωτογραφίας.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και οι διαχειριστές του ιστοχώρου, αν και έχουν επιλέξει με μεγάλη φροντίδα τούς υπερσυνδέσμους της ιστοσελίδας, δεν ευθύνονται για τυχόν ζημία που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση συνδέσμων (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους και δε φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σελίδων προς τις οποίες διατηρεί συνδέσμους ο διαδικτυακός τόπος, ούτε είναι υπεύθυνοι για την πολιτική ασφαλείας άλλων κόμβων, καθώς και για τον τρόπο διαχείρισης των ηλεκτρονικών επισκεπτών τους.

 © 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου 2012-2013

 

 


* Στοιχεία από τον παραπάνω κώδικα δεοντολογίας τα έχουμε δανειστεί από τον αντίστοιχο «Κώδικα Δεοντολογίας Διαδικτύου» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση http://www.schools.ac.cy/web_templates/kodikas-deontologias-diadiktyou.pdf