Πρόγραμμα "υιοθεσίας" των μικρών μας μαθητών

Στο  2ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης συνεχίζεται η δράση της υιοθεσίας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια στην οποία τα παιδιά της Έκτης τάξης έχουν υπό την «προστασία» τους τα παιδιά της Πρώτης τάξης.

Το πρόγραμμα για φέτος ξεκίνησε την Τρίτη 9  Οκτωβρίου 2018 από μαθητές  του ΣΤ3 και Α2 τμήματος. Μετά από ένα παιχνίδι που έγινε μεταξύ τους δημιουργήθηκαν με τυχαίο τρόπο τα ζευγάρια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το υπέροχο αυτό «ταξίδι» της  υιοθεσίας. Στο επόμενο βήμα τα μεγαλύτερα παιδιά εξηγούσαν στα μικρότερα τι σήμαινε όλο αυτό και πως μπορούσαν να στηριχτούν πάνω τους για ο,τιδήποτε. Έπρεπε να καταλάβουν πως οι συναντήσεις και η επικοινωνία θα είναι συνεχείς καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.

Ένα ερώτημα που  προέκυψε από τα μεγάλα παιδιά το οποίο έπρεπε να πάρει απάντηση ήταν: «Πώς ένοιωθαν άραγε τα μικρά μας»; Όταν λοιπόν ρωτήθηκαν, οι απαντήσεις ήταν σχεδόν ίδιες : «Νιώθω ασφάλεια, έχω κάποιον να με προσέχει»,«Τελικά δεν είμαι μόνος μου», «Αν συμβεί κάτι θα τρέξω στον φίλο μου». Από την άλλη το αίσθημα ευθύνης των μαθητών της ΣΤ’ τάξης γίνεται όλο και μεγαλύτερο. «Πρέπει να το κάνω να νοιώσει την ασφάλεια που αναζητά στο εντελώς καινούριο περιβάλλον», «Πρέπει να καταφέρω να του δείξω πως είναι ευπρόσδεκτο», «Πρέπει να το φροντίσω μέσα στο σχολικό χώρο».

Εντελώς διαφορετικά συναισθήματα από τις δύο πλευρές, αλλά κοινός στόχος: Τα πρωτάκια μας να νιώσουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του 2ου δημοτικού σχολείου και εμείς να αισθανθούμε ικανοποίηση διότι θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στα μικρά μας, το νοιάξιμο και την αγάπη που προσφέρει το σχολείο.

Το στοίχημα είναι από εμάς τους μεγαλύτερους να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μικρότερων συμμαθητών μας και σε αυτά που τους υποσχεθήκαμε. Το  τέλος της χρόνιας θα δείξει τι πραγματικά καταφέραμε!

Οι μαθήτριες του ΣΤ3

     ΕΒΕΛΙΝΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΛΕΔΑΚΗ 


Εκτύπωση   Email