Τα παιδιά ως ενεργοί πολίτες προτείνουν "ένα περίπτερο...αλλιώς". Ανοικτή ανταλλακτική βιβλιοθήκη

Την φετινή σχολική χρονιά αποφασίσαμε να δουλέψουμε με τους μαθητές μας την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (Life skills) και την ενδυνάμωση του μαθητή ως ενεργού πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν διάφορες δράσεις, βιωματικά εργαστήρια, κλπ. Σε ένα εκπαιδευτικό περίπατο στην πόλη μας οι μαθητές της Ε΄ τάξης  βλέποντας την εικόνα των εγκαταλελειμένων περιπτέρων σε τρία κεντρικά σημεία, πρότειναν με φαντασία και δημιουργικότητα την αλλαγή χρήσης ενός περιπτέρου σε ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Λειτουργώντας ως ενεργοί πολίτες δεν έμειναν μόνο στην επισήμανση της αρνητικής εικόνας, αλλά προχώρησαν, έδρασαν.

Αφού συζήτησαν, ζωγράφισαν και είπαν τις απόψεις τους, έστειλαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με την βοήθειά μας, στον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ζήτησαν να συνεργαστεί μαζί τους αναλαμβάνοντας την αρχιτεκτονική μελέτη αναμόρφωσης παλιών περιπτέρων σε ανοικτές ανταλλακτικές βιβλιοθήκες. Η πρόταση των μαθητών μας αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τον Κοσμήτορα και τους υποσχέθηκε το επόμενο χρονικό διάστημα να  υλοποιήσουν την αρχιτεκτονική μελέτη.

Δεν έμειναν όμως εκεί ζήτησαν ραντεβού από τον δήμαρχο της πόλης μας τον κ. Μαρινάκη και τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Κρεβετζάκη για να παρουσιάσουν την πρότασή τους με ένα πολύ όμορφο φυλλάδιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 16-10-2019, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου οι μαθητές μας συζήτησαν με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο και η πρόταση τους έγινε δεκτή, μάλιστα πήραν πολλά συγχαρητήρια γι αυτή τους την πρωτοβουλία. Περιμένοντας τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δήμου, ξεκίνησαν ήδη στην αναζήτηση χορηγών.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Προβιδάκη Κων/νο,  τον Δήμαρχό μας κ. Μαρινάκη Γιώργη και τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Κρεβετζάκη Θωμά, που αγκάλιασαν την ιδέα των μαθητών μας. Τα περισσότερα μπράβο όμως αξίζουν στους μαθητές μας και τους δασκάλους τους για αυτή τους την πρωτοβουλία. 

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΛΕΚΟΣ ΠΕΔΙΑΔΙΤΗΣ

 Για να δείτε το φυλλάδιο εδώ

 

Δημοσίευση στα ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση στην ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Δημοσίευση στο ΡΕΘΕΜΝΟΣ

Δημοσίευση στο cretedoc.gr

Δημοσίευση στο real.gr

Δημοσίευση στο kriti.ef.syn.gr

Δημοσίευση στην ert.gr

 

Παρουσίαση εργασιών των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτώνων του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ιούλιος 2020)

Ιστοσελίδα του σχολείου

Εφημερίδα Ρεθεμιώτικα Νέα