Τα σχολεία αγοίγουν

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας,

τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 επιστρέφουμε στο σχολείο μας. Περιμένουμε με ανυπομονησία και λαχτάρα τους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Έχουμε φροντίσει, στο μέτρο του δυνατού, οι μαθητές/τριες μας να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια, που αποτελεί ευθύνη και προτεραιότητα όλων μας. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω σας γνωστοποιούμε το σχεδιασμό και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ (10-9-2021/ΦΕΚ 4187) και του ΕΟΔΥ:  

Είσοδος/Υποδοχή  μαθητών/τριών στο σχολείο: Η προσέλευση των μαθητών/τριών στο σχολείο θα γίνεται από τις 08.00-08.15. Δε θα γίνεται η πρωινή συγκέντρωση όλου του σχολείου.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους/ες και επισκέπτες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Σχολείου αλλά και στους εξωτερικούς χώρους κατά την προσέλευση, αποχώρηση από το σχολείο και κατά την ώρα του διαλείμματος. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Σε περίπτωση που μαθητής δεν φορά μάσκα δεν του επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα. Παραμένει σε ειδικό χώρο απομονωμένος από μαθητές και προσωπικό, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Η προτεινόμενη λύση για τους/τις μαθητές/ μαθήτριες είναι να φορούν ένα τσαντάκι μέσης στο οποίο θα έχουν τρεις καθαρές μάσκες συσκευασμένες με ασφάλεια και ένα ακόμη κενό σακουλάκι, στο οποίο θα τοποθετούν τη μάσκα, όταν την αφαιρούν για το διάλειμμα ή για όποιον άλλο λόγο. Οι μαθητές/τριες θα εισέρχονται στο κτίριο και θα εξέρχονται από αυτό με καθορισμένες διαδρομές. Οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν μπαίνουν στην αίθουσα. Σε κάθε αίθουσα έχουν τοποθετηθεί ειδικά δοχεία διανομής απολυμαντικού. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας και δώστε κι εσείς το παράδειγμα.

Αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) Οι μαθητές/τριες  προσέρχονται στο σχολείο με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), ο οποίος διενεργείται και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο. Την πρώτη βδομάδα (13/9-17/9) μόνο η επίδειξη θα γίνει Δευτέρα και Πέμπτη. Εξαιρούνται: οι μαθητές/τριες με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, οι οποίοι/ες προσκομίζουν το σχετικό πιστοποιητικό από τον ΕΟΔΥ. Η δήλωση θα επιδεικνύεται από τους/τις μαθητές/τριες (δε θα παραδίδεται) στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς κατά την είσοδό τους στο χώρο της αυλής από την κεντρική πόρτα. Για το διάστημα αυτό, η πόρτα της αυλής από τη Λ. Κουντουριώτη θα είναι κλειστή κατά την ώρα της πρωινής προσέλευσης, προκειμένου όλοι οι μαθητές/τριες να εισέρχονται στο σχολείο από την κεντρική είσοδε επί της οδού Δημοκρατίας και να ελέγχονται ως προς την επίδειξη της σχολικής κάρτας COVID-19. Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή. Ο/Η μαθητής/τρια παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Διαμόρφωση αιθουσών. Ο προσανατολισμός των θρανίων θα είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Η κάθε αίθουσα θα φιλοξενεί συγκεκριμένο τμήμα μαθητών. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα Πληροφορικής ή τα εργαστήρια (Μουσικής, Εικαστικών) , θα γίνεται αερισμός της αίθουσας και καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.

Οριοθέτηση χώρων-τμημάτων στο διάλειμμα: Κατά την ώρα του διαλείμματος οι μαθητές κάθε τμήματος θα παραμένουν σε καθορισμένους χώρους, φροντίζοντας, το δυνατόν, να κρατούνται οι αποστάσεις με τους συμμαθητές τους. Το πρόγραμμα μαθημάτων θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Υλοποιούμε τις οδηγίες για προφύλαξη και καθαριότητα: Κατά την είσοδο των μαθητών στις αίθουσες θα γίνεται εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με το οποίο έχει εφοδιαστεί το σχολείο. Παρόλα αυτά θα ήταν καλό οι μαθητές να έχουν και δικό τους αντισηπτικό διάλυμα σε μικρή συσκευασία ή απολυμαντικά μαντιλάκια, καθώς και χαρτομάντιλα. Αποφεύγεται η κοινή χρήση των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Προτείνεται σε όλα τα ατομικά αντικείμενα του παιδιού να γραφτούν τα αρχικά γράμματα του ονόματός του.

Για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, όπως και εκτέλεση ομαδικών παιχνιδιών (κυνηγητό, μπάλα κ.λπ.). θα τηρείται η κοινωνική απόσταση και οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όσο είναι δυνατό. Σχετικά με τις μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών, τα παιδιά κάθε τμήματος θα παίζουν μόνο μεταξύ τους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μπάλα (ή μπάλες), με την έγκριση ή/και επίβλεψη εκπαιδευτικού. Οι μπάλες θα πλένονται με σαπούνι/ απορρυπαντικό και νερό και θα εφαρμόζεται σ’ αυτές απολυμαντικό στο τέλος κάθε ημέρας (ή και κατά τη διάρκειά της εάν εναλλάσσονται τα τμήματα που παίζουν με αυτές).

Είναι απαραίτητο τα παιδιά να έχουν μαζί τους μπουκάλι με νερό: Οι μαθητές θα φέρουν από το σπίτι μπουκάλι με νερό. Απαγορεύεται τα παιδιά  να  πίνουν  νερό  απευθείας  από  τη  βρύση  με  το  στόμα.  Ειδικά για τους μικρούς μαθητές που δυσκολεύονται να ξεβιδώσουν τα καπάκια από τα μπουκάλια τους λόγω της ταινίας ασφαλείας(αν χρησιμοποιείται πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσεως), παρακαλούμε να έχετε απασφαλίσει από πριν το καπάκι και μετά να το βιδώσετε πάλι σταθερά. Προτείνεται το παγούρι πολλαπλών χρήσεων. Βοηθάμε έτσι στην μείωση των πλαστικών και  την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κυλικείο του σχολείου θα λειτουργήσει. Θα διαθέτει όμως μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από την κα. Νίκη, πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό. Τα παιδιά πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να φοράνε τη μάσκα τους κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (φροντίσαμε για σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις). Συνιστάται τα παιδιά να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος.

Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών: Η πρωινή προσέλευση θα γίνεται για  όλα τα παιδιά 8.00-8.15πμ λόγω μειωμένου συγχρωτισμού από την κεντρική είσοδο του σχολείου επί της οδού Δημοκρατίας. Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται με διαφοροποιημένο ωράριο και διαφορετική έξοδο με βάση το τμήμα των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο ομάδες τάξεων.

Α΄ ομάδα: Α΄, Γ΄ και Ε΄ τάξη,

Β΄ ομάδα: Β΄, Δ΄ και ΣΤ΄ τάξη.

Η Α΄ ομάδα θα αποχωρεί στις 13.15΄, ενώ η Β΄ ομάδα θα αποχωρεί στις 13.20΄

Από την έξοδο της Οδού Δημοκρατίας θα γίνεται η αποχώρηση των τμημάτων:

Α1, Β2, Γ1, Γ2, Δ1, Δ2, Ε1, Ε2 και ΣΤ2 και από την έξοδο της Λ. Κουντουριώτη τα τμήματα:  Α2,Β1, Δ3, Ε3 και ΣΤ1

Τα παιδιά που έχουν αδέλφια θα φεύγουν όλα μαζί με τον/την αδερφό/ή που φεύγει στις 13.20΄για να μην περιμένετε στις εισόδους από τις 13.15΄και υπάρχει συγχρωτισμός.

Οι μαθητές/τριες που δε συνοδεύονται και αποχωρούν μόνοι τους θα φεύγουν πρώτοι/ες. Είναι απαραίτητο οι γονείς να βρίσκονται στο σχολείο την καθορισμένη ώρα αποχώρησης, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών αναμένοντας τους γονείς τους. Στον χώρο έξω από το σχολείο παρακαλούμε να κρατάτε τις προβλεπόμενες αποστάσεις περιμένοντας το παιδί σας για να το παραλάβετε. Μην παρκάρετε σε καμία περίπτωση στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο. Γίνετε κι εσείς το παράδειγμα.

Φροντίσαμε να επισημάνουμε στους υπευθύνους την τήρηση των οδηγιών για ασφαλή μεταφορά των μαθητών: Κατά τη μετακίνηση των μαθητών θα εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας που αναφέρουν οι οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ. Οι ακριβείς ώρες αναχώρησης των μαθητών για τη μεταφορά τους, από το σχολείο, θα σας ανακοινωθούν την Τρίτη 14/9

Αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος: Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19: Απομονώνεται σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη από το προσωπικό του σχολείου. Εφαρμόζεται υγιεινή χεριών (χρήση αντισηπτικού διαλύματος) και αναπνευστική υγιεινή (χρήση μάσκας). Το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια για άμεση παραλαβή του παιδιού. Στη συνέχεια, προτείνεται ιατρική αξιολόγηση και ενέργειες σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού του παιδιού. Σε περίπτωση που προκύψει θετικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό πρέπει άμεσα να ενημερωθεί από την οικογένεια του παιδιού ο Διευθυντής του σχολείου, προκειμένου να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος. Ο μαθητής   μπορεί   να   επιστρέψει   στο   σχολείο   μετά   την παρέλευση τουλάχιστον  δέκα  (10)  ημερών από  την  έναρξη  των  συμπτωμάτων  και  την πάροδο τριών (3) 24ωρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), καθώς και τη βελτίωση άλλων πιθανών συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν (Βήχας, Δυσκολία στην αναπνοή, Μυαλγίες, Ρίγος, Πονοκέφαλος, Δυσκαταποσία, Ρινική καταρροή/συμφόρηση, Ναυτία/έμετος, Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις). Για την επάνοδο στη σχολική μονάδα των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται  η  διενέργεια  νέου  τεστ και  δεν  είναι  απαραίτητη  η  προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Διαβάστε σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ

Απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή/και οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή των γονέων εντός του σχολείου, εκτός και αν υπάρχει ειδικός λόγος, οπότε και θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης και σε συγκεκριμένη προκαθορισμένη ώρα. Θα τηρείται ημερολόγιο επισκέψεων ώστε να μπορεί να γίνει επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση σε περίπτωση πιθανού κρούσματος.

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα (13.15-16.00) και το Τμήμα της Πρωινής Υποδοχής (07.00-08.00πμ) θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΑΙΘ, τηρώντας το δυνατόν τα μέτρα προφύλαξης. Μπορείτε για φέτος, χωρίς περιορισμό (εργασία και των δύο γονέων, κλπ) να κάνετε αίτηση εγγραφής στο Ολοήμερο Τμήμα.

Στην αυλή του σχολείου απαγορεύεται να μένουν τα παιδιά μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Οι νέες συνθήκες διαμορφώνουν μια νέα και διαφορετική καθημερινότητα στα σχολεία που ξεκινά από τη Δευτέρα 13/9 και μας αφορά όλους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς). Καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά σε αυτήν, ώστε η νέα σχολική χρονιά να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ασφαλής.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για τις διαφοροποιημένες συνθήκες που θα συναντήσουν στο σχολείο και βοηθήστε τα να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τη στήριξή σας μέχρι σήμερα.

Καλή και δημιουργική χρονιά

Μαζί θα τα καταφέρουμε και τώρα. Για οποιαδήποτε απορία σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ: 2831022836 ή στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση στον ιστοχώρο του σχολείου www.kamaraki.gr

Σύλλογος Διδασκόντων 2ου ΔΣ Ρεθύμνου


 Μπορείτε να κατεβάσετε τα παραπάνω  και σε μορφή pdf:  ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021-2022. pdf


 

 


Εκτύπωση   Email