Γυναίκες επαναστάτριες

Στην ιστορία των κοινωνικών αλλαγών και της συμβολής σημαινουσών προσωπικοτήτων στους εκάστοτε κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς κάθε περιόδου, οι γυναίκες λίγες μόνο γραμμές έχουν απασχολήσει στα ιστοριογραφικά κείμενα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η ιστορία γράφεται κυρίως από τους νικητές, η αποσιώπηση της γυναικείας συμβολής στην κοινωνικοιστορική εξέλιξη δεν ξαφνιάζει. Σε έναν κατά βάση πατριαρχικό κόσμο, ο γυναικείος λόγος και ο λόγος για τις γυναίκες αναμενόμενα είναι ένας λόγος περιορισμένος, λόγος καταπιεσμένος, λόγος πολλές φορές αποκλεισμένος. Επειδή ωστόσο η ιστορία δε γράφεται μόνο από τους νικητές και επειδή νίκες που στηρίζονται στην καταπίεση του Άλλου δεν είναι αληθινές νίκες, μέσα στον ιστορικό ρου και την καταγραφή του η γυναικεία παρουσία που καθόρισε ή συνέβαλε στις εξελίξεις είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική κι ας μη συγκεντρώνει τα φώτα πάνω της. Γυναίκες δυναμικές, γυναίκες αποφασισμένες, γυναίκες με το θάρρος να αντιπαρατεθούν στις κατεστημένες κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής τους, έχουν μέσα στην ιστορία τολμήσει να αφήσει το στίγμα τους σε μια σειρά από πεδία της κοινωνικής ζωής. Με τις έμφυλες διακρίσεις και ανισότητες στη σημερινή εποχή να μην έχουν εξαλειφθεί αλλά να παραμένουν εμφατικά παρούσες, είναι κρίσιμης σημασίας- ιδίως μέσα στο πλαίσιο του σχολείου και ευρύτερα της παιδείας, όπου οι νέες και οι νέοι πολίτες διαμορφώνονται καθοριστικά- να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ιστορία αυτών των γυναικών και γενικότερα στη γυναικεία ιστορία ατενίζοντας πάντα ένα μέλλον δημοκρατικό και πραγματικά ισότιμο όπου η ελευθερία του ενός θα αρχίζει εκεί που αρχίζει και η ελευθερία του άλλου, όπου η συνύπαρξη και η διαφορετικότητα θα μας πλουτίζει αντί να μας φοβίζει.

Δράση για τις γυναίκες επαναστάτριες που άλλαξαν την ιστορία από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου ΔΣ Ρεθύμνου

Η δράση πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά των Α΄ Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων και με βοήθεια στο στήσιμο της έκθεσης από παιδιά των Ε΄ και Στ΄ τάξεων. Η δράση περιελάβανε παρουσίαση από την δασκάλα των εικαστικών γυναικών επαναστατριών που άλλαξαν την ιστορία με το πορτρέτο τους και το είδος της επανάστασης έκαναν. Στη συνέχεια γινόταν διαλογική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, σχετικά με την επανάσταση που έκαναν, πώς θα ήταν η ζωή μας αν αυτές οι επαναστάτριες δεν είναι περάσει από την ιστορία του κόσμου και πώς συνέβαλλαν στη ζωή των γυναικών σήμερα. «Γιατί γνωρίζουμε τόσους άνδρες επαναστάτες και τόσα πολλά γι αυτούς και για τις γυναίκες επαναστάτριες γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα. Είναι άδικο» χαρακτηριστικά λόγια μαθητών και μαθητριών

Μετά από την παρουσίαση και τη συζήτηση, τα παιδιά εμπνεόταν και ζωγράφιζαν είτε το πορτρέτο των γυναικών επαναστατριών είτε το επίτευγμά τους είτε και τα δύο. Τα έργα τους παρουσιάστηκαν σε έκθεση πεζοδρομίου που έγινε στο σχολείο μας, αλλά και στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Έκθεση του σχολείου μας «Μορφές και χρώμα»

Έρη Κολέζη

Θεατρολόγος

ginekes a

 

ginekes b

 

ginekes c

 

ginekes c

 

ginekes c

 

ginekes d

 

ginekes e

 

ginekes j

 

ginekes 1

 

ginekes 2