Δημιουργία ταινίας από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ «Το λουλούδι πίσω από το αυτί» με την τεχνική του STOP MOTION

Αγαπητή σχολική κοινότητα,

το έργο stop motion που θα παρακολουθήσετε αποτελεί συλλογική δημιουργία των παιδιών στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων που ανέλαβα φέτος στη ΣΤ1 τάξη του σχολείου μας. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων αποτελούνται από τέσσερις θεματικές υποενότητες τις οποίες όλες συνέδεσα μέσω της πρακτικής του stop motion. Αποτελεί δηλαδή η πρακτική αυτή το εργαλείο-συνδετικός κρίκος μέσα από το οποίο πραγματευτήκαμε πτυχές και των τεσσάρων υποενοτήτων. Τη βασική έννοια που λειτούργησε ως θεματική ομπρέλα αποτέλεσε η διαφορετικότητα. Η έννοια έγινε πιο συγκεκριμένη μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα ίδια τα παιδιά, ώστε να προκύψει κάτι μέσα από τα ίδια τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Όλες οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία από την ολομέλεια της τάξης και αυτή που υπερψηφίστηκε αποτέλεσε το θεματικό έργο πάνω στο οποίο κινηθήκαμε.

Από την αρχή σχεδόν το εγχείρημά μας τράβηξε την προσοχή και των παιδιών της ΣΤ2 Τάξης τα οποία με πολύ μεράκι ζήτησαν να εμπλακούν και τα ίδια. Έτσι, συνεργάστηκα με τη δασκάλα της τάξης τους που παρέμεινε η βασική υπεύθυνη για την υλοποίηση των εργαστηρίων δεξιοτήτων στην ΣΤ2 και με τον συντονισμό από εμένα και τη βοήθεια όπου χρειαζόταν προχώρησαν και τα υπόλοιπα παιδιά της ΣΤ στην υλοποίηση του έργου.

Μετά την επιλογή της πρότασης μέσα από ψηφοφορία, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με ελεύθερη επιλογή από τα ίδια και μοιράστηκαν οι σκηνές σε κάθε μία από αυτές. Για κάθε σκηνή τα παιδιά με την ομάδα τους έφτιαξαν σε χαρτί Α4 το περιεχόμενο με τα σκηνικά τόσο για τα μακρινά όσο και για τα κοντινά πλάνα λήψης. Έπειτα, προχώρησαν στη δημιουργία των ηρώων και των ηρωίδων φτιάχνοντας με πλαστελίνη τις φιγούρες τους. Κάθε σκηνή από κάθε ομάδα είχε τη δική της αποτύπωση των ηρώων και των ηρωίδων, με το σκεπτικό να αποδοθεί η ποικιλομορφία στη σκέψη των παιδιών ενόσω έπλαθαν στη φαντασία τους τα πρόσωπα της ιστορίας. Αφού ολοκληρώθηκαν και οι φιγούρες, περάσαμε στα γυρίσματα τα οποία κράτησαν δύο μέρες. Ο τίτλος της ταινίας «Το λουλούδι πίσω από το αυτί».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλη η προσπάθεια καρποφόρησε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με κεντρική την αυτενέργεια και συμμετοχή των παιδιών έχοντας επιλέξει η παιδαγωγική μου παρέμβαση να είναι κυρίως συντονιστική και διευκολυντική, ώστε να πάρει χώρο, χρόνο και έκφραση η πρωτοβουλία των παιδιών. Το αποτέλεσμα που θα παρακολουθήσετε στηρίχτηκε στη συνεργασία των παιδιών αλλά και των συναδέλφων και συναδελφισσών που βοήθησαν με πολλούς τρόπους την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος και τους οποίους και οποίες ευχαριστώ θερμά. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω και τον Σίμο για την πολύτιμη βοήθειά του με το μοντάζ. Ευχόμαστε να απολαύσετε τη συλλογική μας δημιουργία!

Έρη Κολέζη

Θεατρολόγος

 

Δείτε την ταινία εδώ