Σχεδιασμός της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο 2ο ΔΣ Ρεθύμνου

Αγαπητοί γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης,

το σχολείο μας έκλεισε, όμως η εκπαίδευση των παιδιών μας συνεχίζεται, αλλιώς, εξ αποστάσεως. Για όλους/ες μας αυτή είναι μια καινούργια κατάσταση που θα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα και να βγούμε καλύτεροι.

Όλοι μας αισθανόμαστε ανήσυχοι. Θα ήθελα όμως να μας ενθαρρύνω όλες και όλους να παραμείνουμε ψύχραιμοι αλλά ταυτόχρονα και σε εγρήγορση, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων σε σχέση με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους/τις δασκάλους/ες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν το έργο της προσωρινής μετάβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση του σχολείου μας. Εκτιμώ ιδιαίτερα την ευελιξία, τη συνεργασία, την κατανόηση και την υπομονή όλων τους, παρότι οι συνθήκες δεν είναι συνηθισμένες. Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα σε υποδομές, επιμόρφωση, τεχνογνωσία, κλπ. και εμείς οι δάσκαλοι, και οι γονείς, αλλά και οι μαθητές μας. Ας το δούμε όμως ως μια μεγάλη πρόκληση και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε σύντομα αυτήν την κρίση και θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί.

Η ανάρτηση του υλικού της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, θα γίνεται από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας με βασικό στόχο την επανασύνδεση του σχολείου-εκπαιδευτικού-μαθητή, την ανάκτηση αισθήματος ομαλότητας από τους μαθητές μας, τη δημιουργία προγράμματος καθημερινότητας και οργάνωσης του χρόνου τους γύρω από τα μαθησιακά τους καθήκοντα τα οποία θα έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα. Η διδασκαλία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει ασύγχρονα χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη νέα διδακτέα ύλη.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη δημιουργία του υλικού, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου. Όταν αποκατασταθούν τα προβλήματα με την πλατφόρμα του ΠΣΔ «η-τάξη» και «e-me» θα ανεβαίνουν τα μαθήματα σε αυτό τον χώρο. Στη συνέχεια και όταν το ΥΠΑΙΘ μας δώσει πρόσβαση σε πλατφόρμα, με ασφάλεια, θα ξεκινήσει και η σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) που είναι η απευθείας διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτικό, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Cisco Webex, σε μαθητές, που την παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet και συνδέονται διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.

Η ανάρτηση του υλικού ξεκινάει από την Πέμπτη 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας του σχολείου. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσαρμόστηκε με βάση τα πολύ σημαντικά προβλάματα που έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «η-τάξη» και “e-me” του ΥΠΑΙΘ, λόγω της υπερφόρτωσής τους και την διαδικασία ομαλής προσαρμογής εκπαιδευτικών-μαθητών και γονέων στον νέο τρόπο επικοινωνίας.

Γενικές οδηγίες

  • Θα υπάρχει συνεργασία όλων των τμημάτων των τάξεων. Το υλικό που θα αναρτάται θα είναι κοινό
  • Οι αναρτήσεις του υλικού θα γίνονται μέχρι της 10.00΄πμ καθημερινά
  • Μια μέρα θα γίνεται η ανάρτηση του υλικού μελέτης και εργασιών και την επόμενη θα γίνεται η ανάρτηση των απαντήσεων όπου αυτό είναι εφικτό και χρειάζεται, προκειμένου οι μαθητές να αυτοδιορθώνονται ή να διορθώνουν τις εργασίες με τη βοήθειά σας
  • Οι εργασίες θα δίνονται με διάφορους τρόπους και ανάλογη θα είναι η διαδικασία συμπλήρωσή τους και η αποστολή τους στους εκπαιδευτικούς (αναλυτικές και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων).
  • Υποστήριξη των μαθητών από τους γονείς τους σε ζητήματα τεχνικά που μπορεί να ανακύψουν (αναλυτικές και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων).
  • Οι εργασίες που μπορούν να αποθηκευτούν θα φυλάσσονται ψηφιακά, σε φάκελο ή στα τετράδια των μαθητών με στόχο όταν επιστρέψουμε στο σχολείο να δοθούν στους εκπαιδευτικούς. Με αυτό τον τρόπο δεσμεύονται οι μαθητές ότι θα κάνουν τις εργασίες τους καθημερινά.
  • Καθημερινή επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών συγκεκριμένες ώρες 12.00΄- 13.00΄, με τον τρόπο που θα υποδείξουν οι εκπαιδευτικοί μας, για να λύνουν τυχόν απορίες των μαθητών μας
  • Καθημερινή επικοινωνία 11.00΄- 13.00΄, για όσες και όσους μαθητές μας τη χρειάζονται με την ψυχολόγο του σχολείου μας (αναλυτικά θα σας ενημερώσουμε) για ασύγχρονη ή σύγχρονη επικοινωνία και υποστήριξη

Ο Δ/ντής του Σχολείου

Αλέκος Πεδιαδίτης

 Πατήστε τον παρακάτω δεσμό για να δείτε και να μελετήσετε προσεκτικά το πρόγραμμα της τάξης του παιδιού σας 

Το πρόγραμμα της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπ/σης του σχολείου μας ανα τάξη από την Πέμπτη 26/3/2020 έως και την Παρασκευή 3/4/2020


Εκτύπωση   Email