Η σχολική Ψυχολόγος του σχολείου μας δίπλα στα παιδιά μας και στους γονείς που τη χρειάζονται

Ψυχοσυναισθηματική Στήριξη Παιδιών και Κορωνοιός: Αρχικές κατευθύνσεις

 Κατεβάστε το pdf αρχείο εδώ

Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη ζωή μας, μετά την πανδημία του κορωνοιού, μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο ως άτομα αλλά και ως κοινότητα.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικά όλα τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε (φόβο, θυμό, ενοχές, λύπη, σύγχυση και άγχος) τόσο λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης όσο και των νέων συνθηκών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η καθημερινότητά μας έχει διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό και παράλληλα αισθανόμαστε την απειλή ενός "αόρατου εχθρού". Γενικά, όμως, ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, αρκεί να έχει την κατάλληλη υποστήριξη. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει από όλους μας είναι πώς θα δεχτούν τα δεδομένα αυτά τα παιδιά και πώς θα μπορέσουμε να τα στηρίξουμε.

Καταρχάς, είναι χρήσιμο να ενημερώσουμε τα παιδιά με ξεκάθαρο τρόπο για το τι συμβαίνει, παρέχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες που έχουν θετικό προσανατολισμό, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο κατανόησης κάθε παιδιού. Μπορούμε να τις αναζητήσουμε μαζί στο διαδίκτυο προκειμένου να τα καθησυχάσουμε. Δεν χρειάζεται να τα υπερεκθέσουμε σε εικόνες και ειδήσεις που δεν μπορούν να επεξεργαστούν και να καταλάβουν.

Θυμόμαστε ότι το πιο ουσιαστικό για τα παιδιά είναι η διατήρηση ενός σταθερού οικογενειακού προγράμματος. Η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας (χρόνος μελέτης, γεύματα, ελεύθερος χρόνος, παιχνίδι, επικοινωνία με φίλους, σωματική άσκηση, κατασκευές, βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού) αποτελεί τη βάση για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, είναι να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σαν παιδιά, δηλαδή να παίξουν, να πουν αστεία, να κάνουν τις εργασίες τους, να μάθουν νέα πράγματα. Παράλληλα, έχουν ανάγκη από ένα περιβάλλον ενηλίκων που θα τους δίνει εμπιστοσύνη και στοργή. Όσο εμείς παραμένουμε ήρεμοι, τα παιδιά μπορούν να νιώσουν ασφάλεια. Σημειώνουμε, όμως, ότι σημαντικό είναι το πώς εμείς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται άμεσα πώς νιώθουμε, ανεξάρτητα τί λέμε στα λόγια. Αν αυτό είναι δύσκολο, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από άλλο μέλος της οικογένειας, από την κοινότητα ή το διαδίκτυο.

Όποιος γονέας ή μαθητής της σχολικής κοινότητας έχει ανάγκη από υποστήριξη μπορεί καθημερινά από τις 11:00 ως τις 13:00 να επικοινωνεί με τη σχολική ψυχολόγο στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., υποβάλλοντας ένα αίτημα. Στη συνέχεια θα μπορεί να προγραμματιστεί μια συνομιλία (τηλεφωνική ή μέσω skype).

Κωνσταντίνα Δεληγιάννη

Σχολική Ψυχολόγος

2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

 


Εκτύπωση   Email