Λίγα λόγια για την μετάβαση…
Η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο θεωρείται μια κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού επειδή θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας. Η ομαλή του μετάβαση δεν αποβλέπει μόνο στην ακαδημαϊκή επιτυχία του μαθητή, αλλά πρωτίστως στη καλλιέργεια συναισθημάτων κοινωνικής και συναισθηματικής επάρκειας.
Προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο οι νηπιαγωγοί του 1ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου συνεργάστηκαν με τις δασκάλες της Α΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου προς την επίτευξη του κοινού σκοπού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο Νηπιαγωγείο δούλεψαν προγράμματα που θα βοηθήσουν τα νήπια να προσαρμοστούν ευκολότερα στο μελλοντικό νέο τους περιβάλλον.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις γνωριμίας και εξοικείωσης των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τους χώρους και τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου. Επισκέψεις γνωριμίας και εξοικείωσης με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις δραστηριότητες του Δημοτικού Σχολείου καθώς πραγματοποιήθηκαν και κοινές εκπαιδευτικές δράσεις των νηπίων με τους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας.

 Επίσκεψη του Νηπιαγωγείου στην Α τάξη του σχολείου μας

(ακολουθεί συνοπτική περιγραφή του προγράμματος και φωτογραφίες)

 

1a

 

1b

 

Τα νηπιαγωγάκια μας επισκέπτονται ξανά και αυτή τη φορά όχι για να μας παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα αλλά για να γίνουν για λίγο πρωτάκια! Τα καλωσορίσαμε στην πρωινή μας προσευχή και ξεκινήσαμε το «μάθημά» μας…
Μας έφεραν καράβια όπου πάνω τους είχαν ζωγραφίσει τους φόβους τους, μας έδωσαν κι εμάς και γράψαμε κι εμείς τους δικούς μας φόβους.

 

1g

 

Τους βοηθήσαμε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για το νέο σχολείο και τους κάναμε ψαράκια σαν το Νέμο….

 

1d

 

1e

 

Τους δείξαμε τις τσάντες μας, τα βιβλία και τις κασετίνες μας. Τους γνωρίσαμε με τους ήρωες του βιβλίου μας...

 

1f

 

Ζωγραφίσανε τους ήρωες, γράψανε το όνομά τους και μάθαμε το γράμμα Ππ κόβοντας καρτέλες και τρώγοντας ποπ-κορν…

 

1l

 

Μετά από μια όμορφη μέρα που περάσαμε μαζί ανανεώσαμε το ραντεβού μας καθώς αποφασίσαμε να κάνουμε έναν περίπατο στη θάλασσα όπου θα αφήσουμε τα καράβια με τους φόβους μας να ταξιδέψουν μακριά…

 

1m

 

Έτσι ξεκινήσαμε για τη θάλασσα…

 

1n

 

«Πετάξαμε» τους φόβους μας και μας άνοιξε η όρεξη…

 

1o

 

1p

 

1q

 

Και κάπως έτσι, φίλοι μας νηπιαγωγάκια, θα βρεθούμε το Σεπτέμβρη πάλι σε μια παραλία αλλά αυτή τη φορά με ένα παπί, μια πατάτα, ένα τόπι, τον Άρη και τη Μαρίνα…

 

1r

 

Καλό καλοκαίρι….


Καλώς να σας δεχτούμε…

Ιστορία 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

school01Το 2ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης ιδρύθηκε ως 4/ξιο Παρθεναγωγείο με το υπ’ αριθμ. 11/ΦΕΚ 87/7-10-1899 Δ/γμα της Κρητικής Πολιτείας.
Το σχολείο κατά καιρούς στεγαζόταν στα Διδακτήρια των Δημοτικών Σχολείων δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας (έως 1917) και στα κτίρια των «Τούρκικων Σχολείων» μέχρι το 1932 .
Κατά τα έτη 1930-32 με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και Υπουργό Παιδείας το Γεώργιο Παπανδρέου χτίστηκε η μία πτέρυγα επί οικοπέδου περίπου 3.700 τ.μ. και το σχολείο απέκτησε δική του στέγη στο κέντρο του Ρεθύμνου και επί της Λεωφόρου Κουντουριώτη.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 χτίστηκε και η νέα πτέρυγα, παίρνοντας έτσι το σχολείο τη σημερινή του μορφή.

Περισσότερα

Προσωπικό

Σχολικό έτος 2017-2018

 

 

 

 

 

Μαθητές του σχολείου μας

 

 

 

Στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2016-2017 έχουν εγγραφεί 319 μαθητές

 

 

 

 

internetΣχετικά με τον διαδικτυακό τόπο μας. Κώδικας δεοντολογίας

 

Ο νέος ανανεωμένος διαδικτυακός τόπος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, έχει ως στόχο την καθημερινή ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και του ευρύτερου κοινού για τις πρωτοβουλίες, τις δημιουργίες και τις δράσεις του σχολείου μας.

 

Απλό σε σχεδιασμό αλλά και σε χρήση, μπορεί να είναι πιο φιλικό και ταυτόχρονα πληροφοριακό, με δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με μαθητές και ενήλικες.

 

Για όποιες παρατηρήσεις ή ακόμα και προτάσεις για βελτίωση του διαδικτυακού μας τόπου, τυχόν απορίες ή αστοχίες και πιθανόν ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ΕΔΩ.

 

Ο διαδικτυακός τόπος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου σχεδιάστηκε και ενημερώνεται από τον κ. Αλέκο Πεδιαδίτη, Δ/ντή του σχολείου.

Περισσότερα...

regulations

Με τον όρο «Σχολικό κανονισμό» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου. Η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού δεν έχει σκοπό να περιορίσει την ελευθερία του μαθητή αλλά μέσα από την καθιέρωση και εφαρμογή των κανόνων να βοηθήσει την σχολική κοινότητα να διαμορφώσει υγιείς προσωπικότητες, να μάθει στα μέλη της να σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και να εδραιώσει δημοκρατικές αρχές.

 

Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

protakia2020a

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο kamaraki.gr για να μαθαίνετε τι συμβαίνει στο σχολείο μας. Θα λαμβάνετε έγκαιρες ενημερώσεις για όλα τα θέματα και τις δράσεις μας, άμεσα και γρήγορα. (Έτσι θα χρησιμοποιούμε λιγότερο χαρτί & λιγότερο μελάνι...)

Η τσάντα στο σχολείο

Η τσάντα στο σχολείο

Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ.7/219218/13-12-2017, εγκυκλίου του ΥΠΠΕΘ και της 49/30-11-2017 Πράξης του ΔΣ του ΙΕΠ, η εκπαιδευτική δράση «Η τσάντα στο σχολείο» συνεχίζει να υλοποιείται και το σχολικό έτος 2019-20 στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
Περισσότερα

 

Ώρες συνεργασίας γονέων εκπ/ών

Ώρες συνεργασίας γονέων εκπαιδευτικών

Ενημερωθείτε για το πότε μπορείτε να συνεργαστείτε με τον/την δάσκαλο/α & τους/τις εκπαιδευτικούς του παιδιού σας & να συζητήσετε μαζί τους θέματα που αφορούν την παιδαγωγική διαδικασία.
Περισσότερα

 

Ωρολόγιο πρόγραμμα

Ωρολόγιο πρόγραμμα

Μπορείτε να δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων του σχολικού έτους 2018-2019 όλων των τμημάτων του σχολείου μας.
Περισσότερα

 

Χρήσιμα έντυπα

Χρήσιμα έντυπα

Μπορείτε να κατεβάσετε χρήσιμα έντυπα που αφορούν τη φοίτηση του παιδιού σας.
Περισσότερα

 

ANEMOMILI ANEMOLOGIA 2

periodoko2018mod

Syllogos_Goneon

Εξ Αποστάσεως


ΤηλεδιάσκεψηΠρογραμματισμένη Συνεργασία

Δ/ντή με Εκπ/κούς & Γονείς


ΤηλεδιάσκεψηΕπικοινωνία

Γονέα με Δ/ντή ή Εκπαιδευτικό

Ψαρέψαμε για σας...

vid01  vid02  vid03 vid04  vid05  vid06

Καινοτόμα Προγράμματα

Volunteering

  • Αξιότιμε γονέα μαθητή/τριας του Σχολείου μας!
  • Μπορείς να προσφέρεις λίγο από το χρόνο σου;
  • Θα ήθελες να προσφέρεις κάποιες από τις γνώσεις σου;